A ludaskása egy különleges étel, amely a magyar konyha egyik ínycsiklandó remekműve. Az elkészítése során a főszerepet a kása és a libahús játssza, melyek harmonikusan egyesülnek egy gazdag, ízletes fogásban. A libahús, amely lehet akár sült, akár főtt,
Egy tágasabb edényben, közepes hőfokon, óvatosan felmelegítjük a zsírt, majd hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát és az apróra vágott fokhagymát, hogy elkezdjük a dinsztelésüket.
Mikor a hagyma kapott egy kis színt, hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott tv-paprikát, amit szintén pirítunk egy kicsit. Jöhet a lábasba a paradicsompüré, a babérlevél, a fűszerpaprika, a majoránna és a bors is. Sózzuk az alapot, elkeverjük és felöntjük kb. 200 ml vízzel, majd 20 percig pároljuk. Ezután jöhet a lábasba a 3-4 cm-es kockákra vágott zúza, és újra annyi vizet öntünk rá, ami épp ellepi.
Két órán keresztül főzzük a zúzával az alapot, közben folyamatosan pótoljuk rajta a vizet, majd hozzáadjuk a szintén 3-4 cm-es kockákra vágott libacombfilét, és még 1 órán keresztül pároljuk, folyamatosan pótolva a vizet.
Amikor elérkezik az idő, a fazékba kerülhetnek a hasábokra felvágott zöldségek és a borsó. Ezután öntsük hozzá annyi libahúslevest, hogy a fazékban körülbelül 1,2 liter folyadék legyen.
Az alaphoz keverjük hozzá a rizst és a finomra vágott petrezselyemzöldet. Ezt követően felforraljuk az egészet, majd letakarva, a 130 fokra előmelegített sütőbe tesszük, ahol 20 perc alatt tökéletesen párolódik.


