Zsír: elengedhetetlen tápanyag vagy káros anyag? Fedezd fel a szakértők nézőpontját - Házipatika


Sokan hajlamosak a zsiradékokat az emberi szervezet és az egészség legfőbb ellenségeiként emlegetni. De vajon tényleg így van ez?

A szervezetünknek szüksége van egy bizonyos mennyiségű zsiradékra, hiszen a zsír nem csupán energiaforrás, hanem hozzájárul a vitaminok hatékony felszívódásához és hasznosulásához is. Fontos azonban, hogy tudatosan válasszuk meg, milyen típusú zsiradékot és mekkora mennyiségben fogyasztunk – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) egészséges táplálkozást népszerűsítő Merőkanál.hu projektjének egyik Facebook-bejegyzésében.

A szakértők javaslata szerint az ételkészítés során bátran bevethetők különféle olajok, mint az olíva-, napraforgó-, repce-, szója-, szezám- és mogyoróolaj, de érdemes ezeket csak mértékkel használni. Emellett ajánlott a gazdag olajtartalmú, mélytengeri halak, például a tonhal, szardínia, makréla és lazac, illetve a pisztráng, busa és kecsege rendszeres fogyasztása is, hogy tápláló és ízletes ételeket varázsoljunk az asztalra.

Naponta egy maréknyi olajos mag vagy dióféle fogyasztása igazán jótékony hatással bírhat a szervezetre. Emellett a tejek, tejtermékek és húsok esetében célszerű az alacsonyabb zsírtartalmú változatokat választani, hiszen ezek segíthetnek a kiegyensúlyozott táplálkozás fenntartásában.

A szakemberek ajánlása szerint egyértelműen kerülni kell a zsír, a szalonna, valamint kókusz- és pálmazsír használatát az ételek készítéséhez. A következőket pedig csupán alkalmanként javasolt fogyasztani, és akkor is csak kis mennyiségben:

Related posts