Elképesztő, ami Magyarországon zajlik: az emberek szinte versenyt futnak a húsért - Agrárszektor.


Örömmel értesítjük Önöket, hogy megnyitottuk az Agrárium, AgroFood és AgroFuture 2025 konferenciákra való jelentkezést! Ne hagyja ki a lehetőséget, hiszen december végéig 25% kedvezménnyel regisztrálhat! Csatlakozzon hozzánk, és fedezze fel az agrárium jövőjét!

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára nemrégiben hangsúlyozta, hogy ez az időszak kulcsfontosságú a haltenyésztők és az eladók számára, mivel a hazai halfogyasztás 40%-a éppen a karácsonyi időszakra esik. Azt is megemlítette, hogy a magyar emberek halfogyasztási szokásai folyamatosan növekednek. Az Agrárminisztérium érdekében tett erőfeszítései között szerepel a hal ÁFA-kulcsának jelentős csökkentése, 27%-ról 5%-ra, valamint pótlólagos források biztosítása a haltermelő tavak fenntartásának elősegítésére.

Az utóbbi években kétségtelenül emelkedett a halfogyasztás Magyarországon, azonban az AKI és a MA-HAL legfrissebb statisztikái alapján tavaly jelentős csökkenés következett be a számokban.

Mint ahogyan a diagram is mutatja, 2015 óta folyamatos 6 kiló felett volt a fogyasztás, 2023-ban azonban ez már csak 5,80 kg volt. Ráadásul a termelés is visszaesett: 2020-ban még 24 ezer tonna felett volt az éves termelés, 2021-ben 22738 tonna, 2022-ben 23249 tonna, míg 2023-ban 22450 tonna volt. A magyar halfogyasztás tehát lassan növekvő trendet mutat, de az egy főre jutó éves mennyiség még mindig alacsony, hiszen az Európai Unió átlagos fogyasztása évi 22 kilogramm.

A 2024-es év a haltermelő extenzív tógazdaságok számára vegyes tapasztalatokat hozott. Novemberben lapunk híreit olvasva értesülhettünk arról, hogy az időjárás ismét nem könnyítette meg a hazai haltermelők helyzetét. Az aszály okozta problémák ellenére azonban a karácsonyi időszakra bőségesen elérhető lesz kiváló minőségű magyar hal. Ahogyan tavaly, úgy idén is az időjárási körülmények, különösen a vízminőség és a vízszint változása, jelentős hatással volt a termelési folyamatokra. Számos dunántúli halgazdaság súlyos vízhiánytól szenvedett, ami negatívan befolyásolta a termelést, hiszen az alacsony vízszint kedvezőtlen környezetet teremtett a halak számára.

Ahogyan az Agrárszektor is jelezte, a karácsonyi halellátás bőségesen kielégíti a hazai keresletet, hiszen a hazai haltermelés döntő része – körülbelül 80%-a – a ponty, harcsa és busa adja. A termelők számára azonban nem mentes a kihívásoktól a helyzet, mivel az év végére a belföldi fogyasztás jelentős része, több mint egyharmada, összpontosul, ami megnehezíti a kereslet és a termelés közötti egyensúly fenntartását. Az áruházláncok halas pultjain rendszerint 18-20 különböző édesvízi hal található, ezeknek pedig több mint fele (10-12 halfajta) magyar forrásból, fenntartható módon kerül a fogyasztók elé.

Az utóbbi években észlelt tendenciák valószínűleg idén is folytatódnak: míg az idősebb korosztály a friss, élő halat részesíti előnyben, addig a fiatalabb generáció egyre inkább a magasabb feldolgozottsági szinttel rendelkező termékek iránt érdeklődik. A hazai tógazdaságok gyorsan reagáltak a változó fogyasztói igényekre, és próbálnak minél szélesebb választékot kínálni a vásárlók számára. Decemberben a magánvásárlók aktivitása jelentősen növeli a forgalmat, míg a vendéglátóipar viszonylag stabil mennyiségben vásárol az év folyamán. A legnépszerűbb édesvízi halak a HoReCa szegmensben az afrikai harcsa, a pisztráng, a süllő (más néven fogas) és a ponty.

Már biztossá vált, hogy a közelgő ünnepek során nem kell aggódnunk a kiváló minőségű hazai halak beszerzése miatt. Viszont fontos, hogy egy kis időt szánjunk arra is, hogy tájékozódjunk az árakról. Az alábbiakban bemutatott árak jellemzően a boltokban elérhető kínálatra vonatkoznak:

Related posts