Kecskemét borát mostantól hivatalosan is megválasztották, miután egy rendkívül erős mezőnyből kellett kiemelni a legkiválóbb tételt.


Szerda délelőtt a MATE SZBI Kutató Állomás Katonatelep tágas nagytermében gyűltek össze a helyi szőlészet és borászat elismert képviselői. A rendezvény célja az volt, hogy húsz kiváló bor közül kiválasszák Kecskemét Város Borát. A döntnökök izgalommal és elkötelezettséggel vágtak neki a borkóstolásnak, hogy megtalálják a legjobbat a helyi borászok remekei közül.

A rendezvény fő szervezője, Szili Gábor, aki a Mathiász János Borrend alelnöki pozícióját is betölti, hírportálunknak elárulta, hogy a verseny immár nagykorúvá vált, hiszen 18 év telt el azóta, hogy a térség legkiválóbb italait választják ki. Ez idő alatt számos remek bor nyerte el a Kecskemét Város Bora címet. Például tavaly a figyelemre méltó izsáki Gedeon Birtok kövidinkája bizonyult a bírák kedvencének.

A Kecskemét Város Bora cím elnyerésére már 17 éve lehetőség nyílik.

A Mathiász János Borrend alelnöke a közelmúltban megosztotta velünk, hogy a helyi borversenyek keretein belül, egy közel 30 kilométeres körzetben, aranyérmes borminták begyűjtésére került sor. Az esemény szerdán reggel zajlott, és a versengő borok izgalmas bemutatót tartottak. Az alelnök a hírportálunknak elárulta, hogy az elmúlt 18 év során a borrend 2007-ben kapta meg a felkérést Zombor Gábor polgármestertől, hogy dolgozzanak ki egy javaslatot Kecskemét Megyei Jogú Város Bora címének létrehozására. E javaslatot a város közgyűlése elfogadta, ami lehetővé tette a Kecskemét Város Bora címének megalkotását, amelyet évente a legkiemelkedőbb bor kap meg. Azóta, 2008 óta, a borászok folyamatosan pályázhatnak erre a rangos elismerésre.

A pályázat kiírásáért a kecskeméti önkormányzat vállalja a felelősséget, míg a megvalósítást a Mathiász János Borrend irányítja.

Kocsis Pál, a borrend nagymestere a kérdésünkre válaszolva kifejtette, hogy a tavalyi szeszélyes időjárás ellenére az idei benevezett borok minősége kiemelkedő. A zsűri összesen négy vörös, két rozé és tizennégy fehérbort kóstolt meg. A zsűri szakmai vezetője Kisari István volt, míg a várost dr. Fekete Gábor alpolgármester képviselte. A település vezetője elmondta, hogy a száraz fehérborok fanatikus híve, különösen az Irsai Olivér iránt táplál szenvedélyt. Hírportálunknak hangsúlyozta, hogy a zsűritagok olyan bort válasszanak, amely legalább egy évig eltartható, mivel a város a győztes pincészettől tervezi a borok megvásárlását, hogy azokat testvérvárosi látogatások alkalmával ajándékozzák. A zsűri végül nem hozta nyilvánosságra a győztes bort, az eredmény kihirdetésére a május 29. és június 1. között megrendezésre kerülő XIX. Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztiválon kerül sor, ahol Kecskemét elöljárósága fogja bejelenteni az eredményt.

Milyen borokkal neveztek a pincészetek?

Két kövidinka, három rajnai rizling, egy kántor, egy generosa, három cserszegi fűszeres, egy királyleányka, három Irsai Olivér, egy kékfrankos egy Néró rozé, egy pinot noir, egy kékfrankos, egy Zweigelt kékfrankos és egy merlot cabernet sauvignon versenyeztek. Érdekessége volt a versenynek, hogy öt pezsgőt is küldtek a nevezők.

Related posts