A kézfertőtlenítők rejtett veszélyekkel bírhatnak: észrevétlenül terjeszthetnek kórokozókat.


Bár a kézfertőtlenítőket éppen azért használjuk, hogy megóvjuk egészségünket, ezek a termékek akár meg is fertőzhetnek minket.

Két korábbi hazai kutatás is megállapította, hogy a vizsgált készítmények jelentős része - 10-20%-a - nem felelt meg a mikrobiológiai előírásoknak - hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum.

A NÉBIH-ÉTBI Élelmiszer Mikrobiológiai Nemzeti Referencia Laboratórium kutatásai rámutattak, hogy a nem megfelelő gyártási, hígítási és tárolási gyakorlatok miatt a fertőtlenítők olyan mikroorganizmusokkal szennyeződhetnek, amelyek hosszú időn keresztül, akár évekig is életben maradhatnak.

A fertőtlenítők biztonságosságával kapcsolatos aggályokat egy másik kutatás is alátámasztotta. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma 69 különböző kézfertőtlenítőt, antibakteriális és folyékony szappant, tusfürdőt, valamint felületfertőtlenítőt vizsgált meg. Ezek közül 14 termék esetében nem sikerült maradéktalanul igazolni a hirdetett tisztító és fertőtlenítő hatások hatékonyságát.

Ez különösen fontos, mivel ha a fertőtlenítőszer helytelen gyártása vagy tárolása következtében baktériumokkal szennyeződik, az hosszú távon súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Az ilyen szennyezett fertőtlenítőszerek használata esetén megnő a nosocomiális fertőzések kockázata is, ami a kórházi környezetben különösen aggályos.

Egy ilyen fertőzés csökkent immunitás esetén akár halálos kimenetelű fertőzést is okozhat.

A fertőtlenítők alkalmazásakor kiemelten fontos odafigyelni a tárolás körülményeire. Különösen az utántöltős flakonok esetében javasolt, hogy forró vízes öblítést végezzünk a káros mikroorganizmusok eltávolítása érdekében.

Related posts