Gombatermesztés lehetőségei 2025-ben – Agrotrend: A gombatermesztés jövője izgalmas kihívásokat és lehetőségeket rejt magában. A fenntartható mezőgazdaság iránti növekvő érdeklődés, valamint a környezetbarát termesztési módszerek elterjedése új utakat nyi

Az európai gombatermesztés olyan stratégiai mezőgazdasági ágazat, amely a hagyományt és az innovációt ötvözi. Évi mintegy egymillió tonnás termelésével ez a mezőgazdasági ágazat több ezer gazdálkodó számára fontos bevételi forrást jelent, miközben egészséges és fenntartható élelmiszerterméket biztosít.
Az európai gombatermesztés stabil és 2025-re várhatóan 1 040 200 tonna termelést fog elérni. Lengyelország és Hollandia a fő termelők, amelyek a teljes mennyiség több mint 70%-át adják. Az ágazat főként az Agaricus (csiperke) fajtákra összpontosít, amelyet ellenőrzött környezetben termesztenek, ami garantálja a magas színvonalat, bár a Pleurotus (laskagomba) termelése is növekszik. Olaszországban a Cardoncello, a Pioppino és a Shiitake fajták ma már folyamatosan elérhetők a piacokon és a nagy kiskereskedelmi láncokban. A termelés mintegy kétharmadát a friss piacra szánják, míg a fennmaradó részt feldolgozzák.
Andrea Prando, az Olasz Gombatermesztők Szövetségének elnöke rámutat, hogy az ágazat komoly kihívásokkal néz szembe. A piaci trendek és a termelési költségek alakulása mellett a csomagolás és a tőzeg használatára vonatkozó szabályozások is nyomást gyakorolnak a termelők vállalkozásaira. Gazdasági szempontból az európai gombatermesztés több mint 40 ezer munkavállalót foglalkoztat, és részesül egy integrált európai promóciós kampány előnyeiből, amely eddig több mint 86 millió online elérést generált, valamint 2024-re meghaladta a kitűzött célokat. Ugyanakkor az ágazat aggodalmának ad hangot, különösen a termelési költségek emelkedése miatt. A növekvő minimálbér és az energiaköltségek drámai hatással vannak a működési árrésre, ami komoly kihívások elé állítja a gombatermesztőket.
Egy másik kérdés a fenntarthatósággal kapcsolatos. A termesztőközeg kiegészítéseként használt tőzeg alternatíváinak keresése prioritást élvez. A Bioschamp projekt, valamint számos egyesület és vállalat alternatív anyagokat tesztel, biztató eredményekkel, de ez még mindig nem elég ahhoz, hogy garantálja a tőzeg kiváltását. A technikai és szabályozási kérdések továbbra is nyitottak, beleértve a termesztett talajok tényleges hozamát is.
A csomagolás kérdése napjaink egyik legnagyobb kihívása és leginkább vitatott témája. Az új uniós rendelet 2030-tól kezdve betiltja a műanyag használatát a friss gyümölcsök és zöldségek körében, ám bizonyos kivételek fennállnak. A vízveszteségnek és a fizikai sérüléseknek különösen érzékeny gombák esetében sürgető szükség lehet innovatív és költséges csomagolási megoldásokra, vagy akár a kivételek közé való felvételükre. E tekintetben az Európai Gombatermesztők Csoportja már aktívan tárgyal az Európai Unióval, hiszen a romlandó termékek védelme kiemelkedően fontos, és lényeges, hogy az ágazat számára hatékony megoldásokat találjanak.
A gombatermesztés jövője reményteljesen alakul, hiszen az innováció és a fejlődés számos ígéretes lehetőséget kínál, még ha a szektor jelenleg is egy átmeneti időszakban van. A friss termékek automatizált betakarításának kísérletei még kezdeti fázisban járnak, és eddig nem bizonyultak jövedelmezőnek a kezdeti befektetések szempontjából. Az ágazat növekedésének és megerősödésének érdekében elengedhetetlen a célzott szakpolitikák és az innovációra való befektetések támogatása. E lépések révén a gombatermesztés stratégiai szerepét tovább erősítheti az európai és a nemzeti mezőgazdaságban. Fontos azonban, hogy teret nyerjenek a modern termesztési technikák, amelyek alapját képezhetik a fenntartható fejlődésnek. A környezeti fenntarthatóság és hatékonyság kulcsszerepet játszanak a szektor előtt álló kihívások leküzdésében, és a jövőbeli lehetőségek kiaknázásában. E célok elérése érdekében elengedhetetlen, hogy a gazdasági fenntarthatóság és a környezeti szempontok harmonikusan összhangban működjenek.