Fiatalos megjelenésre vágyik? Ezeket az ételeket érdemes elkerülnie! - Szabad Föld


Kép: Egészségünk és fiatalos külsőnk megőrzésében hatalmas szerepe van életmódunknak, Fotó: bbernard, Forrás: shutterstock

Egészségünk és fiatalos megjelenésünk megőrzésében kulcsszerepet játszik életmódunk. A megfelelő táplálkozással nemcsak szervezetünket támogathatjuk, hanem jelentősen hozzájárulhatunk jó közérzetünkhöz is. Ezzel szemben, ha helytelen alapanyagokat választunk, öregedésünket sokkal szembetűnőbbé tehetjük – figyelmeztet a Magyar Nemzet cikkében.

A megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a rostokban gazdag táplálkozás, valamint a minőségi húsok bevitele hozzájárulhat ahhoz, hogy megőrizzük fiatalos lendületünket. Ugyanakkor léteznek olyan ételek is, amelyek kifejezetten öregítő hatással bírnak. Az alábbiakban néhány ilyen élelmiszert és élelmiszercsoportot említünk, amelyeket érdemes elkerülni.

A gyorséttermek kínálata sajnos nem éppen a legegészségesebb választás. Ezek az ételek gyakran tele vannak zsírral, cukorral és sóval, miközben a tápanyagok és rostok mennyisége meglehetősen alacsony. A rendszeres vagy túlzott mértékű gyorsétterem fogyasztás nemcsak az egészségünkre, de a fiatalos megjelenésünkre is negatív hatással van. A bőr feszessége és frissessége érdekében érdemes elkerülni ezeket az olajos és sós fogásokat, hiszen ezek hozzájárulhatnak a korai ráncok megjelenéséhez és a bőr öregedéséhez.

A gyorsételekhez hasonlóan az előre feldolgozott élelmiszerek sem éppen a legjobb egészségi választások közé tartoznak. Különösen, ha az öregedésről beszélünk, a tartósított húsok kiemelt figyelmet érdemelnek. Ezekben a feldolgozott húsokban alkalmazott tartósítószerek szabad gyökök képződését idézhetik elő a szervezetben, ami hozzájárulhat a sejtek és a DNS oxidációjához. Ezek a folyamatok pedig nemcsak a rákos megbetegedések kockázatát növelik, hanem felgyorsíthatják a test öregedését is.

A péksütemények igazi kísértések, ám sajnos gyakran bővelkednek zsírokban és cukrokban. Ezek a finomságok nemcsak a súlygyarapodás kockázatát növelik, hanem a fogaink egészségére is ártalmas hatással lehetnek, és még a bőrünk fiatalosságát is veszélyeztetik. Ahhoz, hogy elkerüljük ezeket a hátrányokat, érdemes a teljes őrlésű gabonákból készült, könnyebb pékárukat választani, amelyek táplálóbbak és egészségesebb alternatívát kínálnak.

Több kutatás is megerősítette, hogy a magas glikémiás indexű szénhidrátokat, mint például a korábban említett péksütemények vagy a fehér lisztből készült tészták, fogyasztása hozzájárulhat a bőr korai öregedéséhez.

Természetesen a chips is tiltólistás, hiszen a zacskózott burgonyaszirmok tele vannak transzzsírokkal és sóval.

+ káros italok

Bár az alkohol nem klasszikus értelemben vett élelmiszer, mégis fontos, hogy foglalkozzunk vele. Alkalmanként egy-két pohár ital nem jelent komoly gondot, de a rendszeres fogyasztás már veszélyes következményekkel járhat. Az alkoholfogyasztás ugyanis képes elpusztítani a szervezet antioxidánsait és csökkenti az A-vitamin szintet, ami gátolja a sejtek megújulását és regenerációját. Érdemes tehát tudatosan odafigyelni a mértékletességre.

Related posts