Itt van egy egyszerű, mégis nagyszerű házi tojásfesték recept, amely varázslatos mélybordó árnyalatot ad a tojásoknak!


Az ókori civilizációkban a kutyák szerepe valóban meglepő volt: számos funkciót elláttak, amelyek között akadtak egészen furcsák is. Az emberek nem csupán házőrzőként vagy vadásztársakként tekintettek rájuk, hanem sokszor különleges feladatokat is bíztak rájuk, amelyek a mai világban szinte elképzelhetetlenek. Az ókori társadalmakban a kutyák nem csupán társak voltak, hanem hitelesítettek, sőt, néha szentként is tisztelték őket. Az, hogy mit tettek velük, valóban megdöbbentő!

Bár Krisztus vére és a feltámadás jelentette újjászületés éppúgy hozzátartozik a húsvéti tojás szimbólumrendszeréhez, mint a termékenység, a szerelem és az élet körforgása, a tojás ajándékozása és díszítése a kereszténység kialakulásánál is jóval régebbi időkre nyúlik vissza.

Magyarországon is nagy hagyománya van a hímes tojások készítésének, azonban a viaszos írókázást és a több rétegben festett tojás karcolásának módszerét ma már kevesebben merik kipróbálni, ugyanakkor reneszánszát éli a berzselés, mint ahogy a természetes tojásfestő technikák alkalmazása is.

A berzselés az egyik legegyszerűbb és legbájosabb hagyományos tojásfestési technikát jelenti, melynek során növényi lenyomatokat lehet készíteni a tojásra, a növénykéket harisnyával odaszorítva. Minderről ide kattintva bővebben is olvashatsz, ami miatt azonban szintén érdemes említeni a módszert, az az általa alkalmazott hagymahéjas festési technika, mely amellett, hogy teljes mértékben természetes, az egyik legszebb színt eredményezi.

A vöröshagyma héja gyönyörű vöröses-barnás árnyalatot kölcsönöz a tojásoknak, míg a lila hagyma segítségével elérhetjük a klasszikus hímes tojásokra jellemző sötétvörös és bordó színt. A főtt tojásokat előre is elkészíthetjük, de a legegyszerűbb módszer, ha a hagymahéjjal együtt főzzük őket. Nyolc tojás esetén körülbelül két maréknyi hagymahéjra lesz szükség. Ha nem használsz fel ennyi lila hagymát, próbálkozhatsz egy kis trükkel: vásárláskor elkérheted a hagymák mellett a rekeszben összegyűlt, megmaradt héjat is.

Tedd a tojásokat egy olyan lábosba, melyben kényelmesen elférnek, öntsd fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje őket, majd tedd bele a hagyma héját is, és kezdd főzni a tojásokat, pont úgy, mintha festés nélkül készítenéd el őket. Forrás után főzd még 10-12 percig kisebb lángon, majd vedd le a tűzről. A tojások ezután is maradjanak a lében, látod majd, mennyi idő után nyerik el a tetszőleges színt, melynek tartósabbá tételét szolgálhatja egy evőkanál ecet is, forrás után a vízhez adva.

A hagymahéjon kívül más természetes hozzávalók is segíthetnek a tojásfestésben, kurkumával szép sárga lesz a végeredmény, lila káposztával lila, áfonyalével kékes árnyalatú, spenóttal, csalánnal zöld, céklával barnás lila, fekete teával pedig sárgás barna. A természetes festékek esetében ugyanakkor mindig számítani kell a kissé rusztikus, natúr hatásra, ritkábban lesznek a színek olyan élénkek és teltek, mint a bolti tojásfesték hatására.

A Nébih ajánlása szerint célszerű természetes színezőanyagokat választani a tojásfestéshez. Emellett, ha bolti festéket szeretnénk használni, azt csak hivatalos forrásból érdemes beszerezni. Ezek a festékek általában ételfestékek és élelmiszer-színezékek, így megfelelő tárolás mellett a megfestett tojások is biztonságosan fogyaszthatók maradnak.

A festett főtt tojásokat 5 °C-on vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten akár egy hétig is tárolhatjuk, azonban szobahőmérsékleten, hűtés nélkül legfeljebb két órát bírnak ki. Amennyiben a megfelelő tárolási körülmények nem biztosíthatók, célszerű inkább dekorációs célra felhasználni a tojásokat, nem pedig élelmiszerként. Ez különösen igaz arra az esetre is, ha a tojást ajándékként rejtették el olyan helyen, ahol túl sokáig nem volt hűtve, vagy ahol könnyen szennyeződhetett.

A tojásfesték elsősorban a tojás héjának külső felületére tapad, és általában nem jut be a tojásfehérjébe. Azonban, ha a héj megsérül, előfordulhat, hogy a festék a belső részbe is behatol, ami ételszínezék esetén nem feltétlenül jelent problémát. Mégis, mindig ajánlott alaposan átvizsgálni a festék összetevőinek listáját, mivel ezek között allergén anyagok is lehetnek. Az eleve repedt héjú tojásokkal érdemes különösen óvatosan bánni, és a legjobb, ha elkerüljük a fogyasztásukat.

A bolti tojásfesték helyett bármilyen ételszínezéket fel lehet használni, és a festővízhez adni, 3 decinyi mennyiséget például egy késhegynyi ételfestékpaszta már nagyon szépen megszínez. Az ételfesték esetében is fontos azonban, csakúgy, mint a tojásfestéknél, ügyelni az adott termék minőségmegőrzési idejére és a csomagolás épségére is. Lejárt, sérült csomagolású terméket nem szabad megvenni, emellett akril- vagy épp textilfestéket sem célszerű tojásfestéshez használni, ha nem csak a dekoráció a cél.

Related posts