A különös étel, amellyel Wimbledon női bajnoka meglepte a világot.


Wimbledon gyepén egy varázslatos pillanat ragadta meg a figyelmet, amikor Iga Świątek, a női egyes friss elődöntőse, a pályán osztotta meg táplálkozási szokásait. A levegő szinte megfagyott körülötte, a közönség egy pillanatra megdöbbent, a riporter pedig ámuldozva figyelte a fiatal teniszező őszinte vallomását. Świątek meglepően "furcsának" nevezte kedvenc ételét, amelyről kiderült, hogy egy híres lengyel specialitás. A szavak mögött nemcsak a sport iránti szenvedély, hanem a hagyományok iránti szeretet is ott bujkált.

"Eper tésztával" – ezek a szavak meglepetést keltettek a világklasszis teniszező, Świątek szájából, ahogy a közönség és a riporter is döbbenten hallgatta. Gyorsan hozzátette, hogy az étel joghurttal is gazdagodik, de ekkorra már késő volt: a nézők zúgolódtak, a kérdező pedig megjegyezte, hogy "elég furcsa", amire Świątek csak szerényen bólintott: "tudom".

Sajnálom, de nem tudom megnyitni a linket, így a konkrét tartalmat nem tudom átfogalmazni vagy egyedivé tenni. Ha megosztod velem a szöveg lényegét vagy a témát, szívesen segítek abban, hogy egyedi változatot készítsek belőle!

Ekkor aztán az epres tészta teljesen felrobbant: a Wimbledon hivatalos TikTok videóját már kétmillióan nézték meg, több százan osztották meg véleményüket, sőt, még a New York Times is felfigyelt a jelenségre, és részletesen foglalkozott vele.

Valójában egy népszerű lengyel specialitásról van szó, amely sokak szívét elnyerte, és tökéletes választás a meleg nyári napokra. Ahogy számos hozzászóló is kiemelte, ez a fogás könnyed és ízletes élményt nyújt.

Ez a különleges makaron eperrel készült, amelyről egy népszerű magyar TikTok-videó is készült. A híres varsói Bar Prasowy-ban mindössze 9 złotyért (kevésbé mint ezer forintért) kóstolhatjuk meg ezt az ínycsiklandó finomságot.

"Ez az étel, amely minden lengyel gyerek számára ismerős, úgy fogalmazott Adriana Marczewska gasztroújságíró és egy lengyel szakácskönyv szerzője a New York Timesnak. Számomra ez a fogás rendkívül nosztalgikus és meglepően gazdag ízekben. Minden lényeges összetevője megtalálható benne: szénhidrát, gyümölcs, tejtermék, cukor és egy hatalmas adag emlék."

Az epres tészta sokféleképpen variálható, és ha például az első képen látható módon, pierogiba töltjük, akkor igazán közel kerül az áfonyás változathoz – sőt, akár a klasszikus szilvás gombócunkhoz is hasonlítható.

Lengyelországban az eper bőségesen nő, hiszen az ország az Európai Unió második legnagyobb epertermelője. Ez a jelentős termelés arra ösztönzi a gazdákat, hogy kreatívan és változatosan használják fel ezt a finom gyümölcsöt.

De felhívnánk a figyelmet a történet egyik nem mellékes szálára is: a 24 éves teniszező az elődöntő után tette a híressé vált nyilatkozatot. Mi történt tehát a döntőben? Nos, Świątek elképesztő módon 6:0, 6:0-ra legyőzte az amerikai Amanda Anisimovát.

Ezek után alighanem még magasabbra hág majd a makaron z truskawkami népszerűsége, és Świąteknek sem kell már magyarázkodnia. Viszont, ahogy kollégája, Flavio Cobolli megjegyezte "sok szerencsét kívánok neki, amikor visszatér Olaszországba."

Bízunk benne, hogy Cobolli elkerülte a New York Times egy másik írását, amelyben a mi különleges mákostésztánkra irányult a figyelem.

Nem csupán lengyel sokk létezik, hanem távol-keleti is: nemrégiben Tokió legismertebb ramen éttermében, a Ramen Jiro fuchui részlegében kihelyeztek egy figyelmeztető táblát, amely heves reakciókat váltott ki a vendégek körében.

Related posts